Rullgardiner

Rullgardiner

Rullgardiner kan användas för att minska insynen genom ett fönster men även minska eller helt stänga ute solljuset. Det finns även andra typer av solskydd vid sidan av rullgardiner som t.ex. markiser, persienner eller vanliga gardiner men rullgardinerna är de enda som kan ge total mörkläggning eftersom uppspända rullgardiner kan gå i en smal ram så att inget solljus kommer in.

Det finns fyra olika typer av konstruktioner för rullgardiner:

  • Frihängande rullgardin
  • Frihängande rullgardiner som är återfjädrande
  • Kassettrullgardin
  • Uppspända rullgardiner med sidoskenor

Alla moderna rullgardiner kan stannas vid valfri höjd så att rullgardinen kan vara halvt neddragen.

Frihängande återfjädrande rullgardin

Detta är den klassiska svenska rullgardinen som har en inbyggd fjädermekaniska som gör att rullgardinenen rullas in automatiskt. Detta kan vara smidigt många gånger men rullgardinens återrullningsmekanism kan ibland vara svår att få att rulla tillbaka, den kan bli slö eller att rullgardinen spontant rullas upp mitt i natten.

Den frihängande återfjädrande rullgardinen fungerar endast i vanliga lodräta fönster med ett max mått på 140 cm.


Frihängande rullgardiner

Frihängande rullgardiner

Som komplement till den återfjädrande rullgardinen finns den rullgardin som använder en kulkedja för att dras upp och ned. Denna frihängande rullgardin har många fördelar eftersom den är billigare och dessutom mer tillförlitlig funktion.

Den frihängande rullgardinen med kulkedja fungerar i lodräta fönster och finns upp till bredder på 300 cm.

Rullgardiner i kassett

En utveckling av den frihängande rullgardinen är kassettrullgardinen av den. Dessa skyddar rullgardinen från dam och ger ett bättre estetiskt intryck av rullgardinen. Denna rullgardin använder också ett kulsnöre för att hissas upp och sänkas ned.

Kassettrullgardinen med kulkedja fungerar i även den i lodräta fönster och finns upp till 300 cm bredder.

Uppspända rullgardiner

En uppspänd rullgardin har tätslutande sidoskenor likt en ram runt omkring som kanterna på rullgardinen löper i. Denna rullgardinstyp kan bli 100% mörkläggande. Dessutom är den uppspänd med ett snöre som drar rullgardinen nedåt vilket gör att den kan användas i öppna fönster, i lutande fönster men även i höga dörrar.

Den uppspända rullgardinen finns i bredder upp till 220 cm.Allt viktigt om fönsterfilmer

Här kan ni finna mycket intressant fakta om fönsterfilmer men också en del kul och lustiga saker gällande solfilmerna.Meny - Fönsterfilm
Till förstasidan på www.fönsterfilm.seHögst upp på sidan om fönsterfilmLängst ned på sidan om dekorfilm
SäkerhetsfilmerRullgardinerSolfilmerNyheter